Ajaktetoválás – Gyakran ismételt kérdések

4860

Ajaktetoválás előtt a vendégekben rengeteg kérdés és gondolat fogalmazódik meg.
Néhány leggyakrabban felmerülő kérdésre szeretnék most részletesebben kitérni ebben a blogbejegyzésben, hogy eloszlassam az esetleges félelmeket, illetve választ adhassak a fontos kérdésekre, melyekkel érdemes tisztában lenni azon hölgyeknek, akik szájtetováláson gondolkodnak. 

Lássuk hát a kérdéseket!

Herpeszre hajlamos vagyok! Lehet ajaktetoválásom?

A herpeszre való hajlam nem kizáró oka az ajaktetoválásnak. (Az aktív herpesz természetesen az, ez esetben meg kell várni a teljes gyógyulást!) Azonban érdemes tisztában lenni pár dologgal, mielőtt belevágsz.
A herpesz egy vírus, mely ha egyszer már életedben megjelent rajtad bárhol, onnantól kezdve sajnos nem kiirtható a szervezetből. Nyugvó állapotban csücsül az idegdúcokban és bizonyos élethelyzetekben, bizonyos körülmények hatására aktiválódik. Ez mindenkinél más és más. Lehet stressz, betegség, immunrendszer gyengesége, trauma, sérülés stb.
No de térjünk a lényegre!
Ha valakinek szokott a száján herpesz lenni vagy akár csak egyszer már volt egész életében, sajnos a tetoválás hatására aktiválódhat. A tetoválás egy trauma, sérülés, stressz a szervezet számára. A herpesz sokkal könnyebben felszínre tud törni a mikrósérüléseken.
Ajakherpeszre hajlamos vendég esetén megelőző protokollt szoktunk ajánlani, azonban ez sem garancia arra, hogy biztosan nem jön elő! Nem tudjuk sem megjósolni, sem garantálni! Jó néhány vendégnek sajnos előjön, sokszor csak sok apró, olykor nagy hólyagokká alakuló egybefüggő herpesz keletkezik addig még nem látott mennyiségben vagy nagyságban.
Ez nem a rossz tetoválási vagy higiéniás körülmények miatt történik és nem is az esetleges otthoni nem megfelelő utóápolás eredménye. Sajnos a herpesz vírus alattomos és ha akar, felszínre fog törni.
Én minden herpeszre hajlamos vendéget előre tájékoztatok minden apró részletről. Mit ajánlott tetoválást megelőző napokban szedni, mit ajánlott utána tenni, és ha kijön a herpesz, mivel ajánlott kezelni. Sőt, ajándékba adok az utóápoló mellé egy pasztát, mely a legjobban bevált az ilyen esetekre.

Herpeszem lett az ajaktetoválás után!
Hogyan befolyásolja ez a tetoválásom gyógyulását?

Mi történik, ha a beavatkozás után megjelennek a hólyagok és „kicsattan” a száj?
Először is ne ess kétségbe, bármennyi és bármekkora hólyagok is jönnek elő, el fog múlni!
Minden vendégemnek ajánlok ilyen esetekre egy betartandó protokollt, mellyel gyorsabb a gyógyulás és a tetoválás is nagyobb biztonságban van. Adok egy pasztát, azzal kell ecsetelni a szájat. Rajta kell hagyni, nem szabad letörölni pár napig, hogy ne terjedjen, majd szépen leszárad. Utána lehet hámosítani és meg fog gyógyulni.
Baromi kellemetlen tudom, hiszen az alapjáraton tetoválással „meggyötört” száj még hólyagos is, feldagad, ég, a herpesz makacs és nehezen gyógyul, nem beszélve arról, hogy ronda is, de sajnos, ha valaki ajaktetoválásra vágyik és szokott herpesze lenni, benne van a pakliban, hogy nyer magának egy herpeszt is.
De mi lesz a tetoválással?
Ha jól van készítve, hál isten nem szokott baja esni. Nem lesz foltos, lukas, nem lesz csúnya kopott. Pici egyenetlenség a széleken előfordulhat, de bármilyen pigment kiesés történik, a korrekción van lehetőség javítani. Így ettől nem kell tartanod.

 Mennyire fáj az ajaktetoválás?

Sajnos erre egyértelmű válasz nincs. 
Egyéni érzékenységtől függ, illetve attól, hogy a szakember milyen minőségű, erősségű és mennyiségű krémet használ a beavatkozás során, hogy az kellemesebb legyen. Az én vendégeim javarészt azt az visszajelzést adják, hogy picit rosszabb, mint a szemöldök (mivel aközben alszanak :)), de nem annyira szörnyű, mint elképzelték és amilyen rémhíreket hallottak a barátnőktől. Olykor picit kellemetlen, de nem kimondottan fáj. Így lehetne jellemezni.
Csendben megjegyzem, nálam van aki ajaktetoválás közben is alszik.

Hogy fogok kinézni az ajaktetoválás napján?

Megint csak azt tudom írni, hogy ez is vendégfüggő.
Van akinek teljesen vállalható az ajka, alig duzzad meg, a színe sem olyan túlzó.
És van vendég, akinek a száját még Geronazzo Mária is megirigyelné. Általánosságban elmondható, hogy az ajaktetoválás a vendégek 80%-ának aznap ijesztő. Lehet enyhén vagy nagyon duzzadt is. Olykor aszimmetrikusra dagad, mint amit megcsípett a méhecske. Lehet enyhén véraláfutásos, amitől foltosnak hat, hiszen ahol a vérerek összegyűlnek ott sötét lilás lesz a száj.
A színe frissen nagyon intenzív, lehet pirosas, lilás, bordó vagy narancsos, ez a választott színtől függ. Az enyhe, natúr, rózsaszínes vágyott szín is frissen intenzív és semmi köze a rózsaszínhez.

Mennyi a szájtetoválás gyógyulási ideje?

Az ajaktetoválások gyógyulási ideje nagyon gyors. 3-4 nap mindössze. Azonban a végleges szín csak 4 hét után bukkan elő, ekkora érik be, ekkorra regenerálódik teljesen a száj.
A beavatkozás másnapján a duzzanat szépen lelohad, az esetleges véraláfutások felszívódnak (nem mindenkinél alakulnak ki), az ajak elkezd varasodni, ezáltal a szín sötétedik, mélyül, ne ijedj meg!
Ezt követő nap már várható, hogy elkezd repedezni, hámlani.
A 3. és 4. napon pedig lehámlik az egész és már láthatod is, hogy nem marad erős és túlzó a szín. Bár ilyenkor még halvány, a szín még nem érett be, a teljes regeneráció és pigment beépülés 4 hét. Ez idő alatt akár egy napon belül is láthatod más-más árnyalatúnak.
Az utóápolás betartása nagyon fontos!
Ezt minden tetováló személyre szabja a vendégei részére attól függően ő hogyan tetovál, neki mi vált be. Így nem biztos, hogy tőlem is azt a tanácsot kapod, amit a barátnőd kapott vagy amit a neten olvastál. Mindig azt a protokollt kövesd, amit a tetoválód neked ajánlott. A gyógyulási időben is lehet nyugodtan enni, inni, fogat mosni. Részletesen tájékoztatlak arról, mire kell odafigyelned és mik azok, amiket nagyon fontos betartanod.

Miért nagyon fontos a fényvédelem friss ajaktetoválás esetén?

A friss tetoválások tudnak a legkönnyebben elszíneződni!
Volt is segítség kérés szakmai csoportban kolléganőtől, így szuper elrettentő példát hoztam nektek arról, mi történik, ha rá napozol vagy rászolikázol a friss ajaktetoválásodra!
Lesd meg az ajakfotót a képen! Foltos lesz, bepigmentálódik a terület, meglilul, megbarnul! Uv hatására a frissen beépült pigment elszíneződik. Rettentő fontos MINDEN SMINKTETOVÁLÁST NYÁRON FÉNYVÉDŐZNI!
Nem győzöm nektek hangsúlyozni. A friss tetoválásokat pedig különösen óvni érdemes. A szemöldök területet védi szőr, lehet a fényvédő mellett sapival, kalappal, napszemüveggel is védeni, azonban az ajak jobban napnak kitett terület.
Míg szemöldök bátrabban készíthető nyáron, addig az ajaktetoválások nagyobb odafigyelést igényelnek, így csak akkor ajánlom a napos időt, ha biztosan tudsz rá vigyázni legalább az első hónapban!
50+-os fényvédő ajakra szemöldökre mindenre is! a nyáron!
Nem csak ha napozol, akkor is ha sétálsz, kirándulsz, kapálsz a kertben!Remélem hasznosnak találtad az ajaktetoválás gyakori kérdések cikket. Lesd meg a blogon található többi bejegyzést is, hátha találsz még kedvedre való tartalmat. 


Előző cikkHogyan gyógyul az ajaktetoválás?
Következő cikkAjaktetoválás – Mire számíthatsz aznap és hogyan gyógyul?