Ajaktetoválás – Mire számíthatsz aznap és hogyan gyógyul?

13047

Mindenkit foglalkoztat a gondolat, aki ajaktetováláson gondolkodik, hogy vajon hogyan is fog kinézni a szájtetoválás napján, illetve hogy mire kell számítani a gyógyulási szakaszban. 

 • Hogy néz ki a száj közvetlen a tetoválás után?
 • Mennyi időt vesz igénybe az ajaktetoválás gyógyulása?
 • Milyen változásokon megy keresztül a tetoválás?
 • Mennyire viselhető, vállalható a gyógyulási szakasz?
 • Mi van, ha valaki herpeszre hajlamos?
 • Mik azok a dolgok, amire fokozottan kell figyelni?

Ezekre a kérdésekre szeretnék most válaszokat adni. 

Hogy néz ki a száj közvetlen a szájtetoválás után?

Az ajaktetoválás napján a száj színe élénk és intenzív. Lehet enyhén lilás is a vérerek miatt, illetve duzzadt lehet az ajak a sok „sika-mikától”. Azonban ez teljesen egyéni, olykor semmi dagadás nem történik, máskor pedig tényleg nagyon megduzzadnak az ajkak. A leggyakrabban emlegetett név ilyenkor Geronazzo Mária 🙂

Az alábbi képen egy kedves vendégem szája látható.
Első fotón a kiindulási alap, egy keskeny, vékonyabb száj.
Második képen a feltervezett forma, ahol ugyan picit csaltam, de nem irreális mértékben. 

Harmadik képen pedig a friss tetoválás.
Látszik, hogy mennyire megduzzadt a száj.

Egy ajaktetoválást 3-4 körben építek fel. Ez a szájacsak már az első körben jelentősen feldagadt. Van, hogy egyáltalán nem duzzad be, van hogy csak minimálisan. Előfordulhatnak olyan esetek is, mikor aszimmetrikusra duzzad a száj, az egyik fele sokkal nagyobbnak tűnik, ferdének és „csálénak”. Nem szabad ilyenkor megijedni, ugyanis a formát nem befolyásolja, nem tetováltunk ferde szájat, csak a beavatkozás során olykor nem egyformán duzzad meg. Ez az állapot pár óra múlva már csökken, másnapra általában teljesen el is múlik.

Ami még gyakran elő szokott fordulni, hogy véraláfutásosodik a száj a tetoválás közben. Emiatt a friss szájtetoválás színe foltosnak és egyenetlennek hathat, sötét lila részek tarkíthatják. Ez egyéni érzékenységtől függ, hogy kialakul e. Van akinek gyengébbek a hajszálerek, emiatt a tűs karcolgatástól lilulhat, illetve az érzéstelenítő ér összehúzó hatása miatt szokott előfordulni. A véraláfutás szintén 1-2 nap alatt teljesen elmúlik.
Erről is hoztam egy összeállítást.

 • A montázson a 2. képen látszik, hogy frissen tetoválva a száj sötét foltos. Másnapra azonban teljesen fel is szívódtak ezek a kis véraláfutások.

Az ajaktetoválás gyógyulási ideje minösszesen 3-4 nap.

 • A 3. képen vendégem szája az első nap látható, melyet otthon fotózott. Ha keletkezett duzzanat ilyenkorra már lelohad, ha véraláfutásos lett már szívódik fel. (Jelen esetben már el is tűnt.) A szín intenzívebbé, élénkebbé válik, ilyenkor elkezdődik a varasodás.
 • 4. képen a második napon látható az ajaktetoválás.
  A száj elkezdett repedezni.
 • 5. fotón a harmadik napon már az apró kis pörkdarabok egy része le is vált.
  A varasodás jól látszik, apró kis hámlás keletkezett, elkezdett potyogni. A var darabkákat letépegetni, lecsipegetni, lerágcsálni TILOS! Az egyenletes színgyógyulás érdekében meg kell várni, míg magától lepotyog.
 • 6. képen a 4. napon tart vendégem a gyógyulással.
  Szinte az összes var lejött már, egy kis pörk látszik még. A tetoválás színe ilyenkor nem mérvadó, lehet halvány de élénkebb is, hisz a szájhús friss, még csak 4 napos. A trauma hatására még vérbő, a pigment még nem épült be.
 • 7. képen a gyógyult ajaktetoválás látható 1,5 hónap után, a korrekció előtt. A teljes gyógyulás 28 nap.
  Ez idő alatt a szín folyamatosan változik, azonban 4 hét után eléri a végleges színét. Eközben érezheti a vendég halványnak, erősnek, hidegebbnek, élénkebbnek, melegebbnek. Teljesen normális, ha minden nap mást lát, ez a gyógyulási folyamat része. 6 hét után esedékes a korrekció, ahol átnézzük a formát, finom hangoljuk a színt az igényekhez igazítva.
 • 8. Képen a teljes gyógyulás látható. Korrekción picit élénkítettünk a színén, így a végleges eredmény picit intenzívebb és élettel telibb, mint a korrekció előtt volt. Pontosan ezt a célt is szolgálja, hogy átnézzük a formát, igazítsuk az apró egyenetlenségeket, és finom hangoljuk a színt.
Tehát a szájtetoválás 2 alkalom alatt válik véglegessé, és 2 alkalom után lehet azt mondani, hogy készen van.

Beavatkozás után: 

A beavatkozás után is nyugodtan lehet enni, inni, fogat mosni stb. Amit ajánlani szoktunk, hogy kerüljük a túl sós, ecetes, csípős, nagyon fűszeres ételeket, melyek csíphetik, irritálhatják a frissen tetovált szájat. Fogmosásnál pedig ügyeljünk, hogy ne ömöljön a fogkrémes víz a szájra, azonban óvatosan nyugodtan lehet fogat mosni is.

Láthatod, hogy az ajaktetoválás gyógyulása mindössze 4 nap. Nem kell napokig bujkálni vele, nem húzódik el a gyógyulás hetekig.

Hoztam még egy összeállítást egy gyógyulásról. Hasonlóan zajlott le, mint az imént is látott vendégnek, azonban itt nem keletkezett véraláfutás, és a 3. napon már le is potyogott az összes pörk. Tehát apró eltérések lehetnek a beavatkozás napján is és a gyógyulási szakaszban, minden vendég esete egyedi, nem lehet előre megjósolni, hogy lesz a véraláfutás, duzzanat, illetve hogy pontosan 3 vagy 4 nap a teljes gyógyulás.

Ha valaki herpeszre hajlamos lehet e tetováltatni?

A herpeszre való hajlam nem kizáró oka az ajaktetoválásnak. (Az aktív herpesz természetesen az, ez esetben meg kell várni a teljes gyógyulást!) Azonban érdemes tisztában lenni pár dologgal.
A herpesz egy vírus, mely ha valakin egyszer már életedben megjelent bárhol, onnantól kezdve sajnos nem kiirtható a szervezetből. Nyugvó állapotban csücsül az idegdúcokban és bizonyos élethelyzetekben, bizonyos körülmények hatására aktiválódik. Ez mindenkinél más és más. Lehet stressz, betegség, immunrendszer gyengesége, trauma, sérülés stb.
No de térjünk a lényegre!
Ha valakinek szokott a száján herpesz lenni vagy akár csak egyszer már volt egész életében, sajnos a tetoválás hatására aktiválódhat. A tetoválás egy trauma, sérülés, stressz a szervezet számára. A herpesz sokkal könnyebben felszínre tud törni a mikrósérüléseken.
Ajakherpeszre hajlamos vendég esetén megelőző protokollt szoktunk ajánlani, azonban ez sem garancia arra, hogy biztosan nem jön elő! Nem tudjuk sem megjósolni, sem garantálni! Jó néhány vendégnek sajnos előjön, sokszor csak sok apró, olykor nagy hólyagokká alakuló egybefüggő herpesz keletkezik addig még nem látott mennyiségben vagy nagyságban.
Ez nem a rossz tetoválási vagy higiéniás körülmények miatt történik és nem is az esetleges otthoni nem megfelelő utóápolás eredménye. Sajnos a herpesz vírus alattomos és ha akar, felszínre fog törni.
Én minden herpeszre hajlamos vendéget előre tájékoztatok minden apró részletről. Mit ajánlott tetoválást megelőző napokban szedni, mit ajánlott utána tenni, és ha kijön a herpesz, mivel ajánlott kezelni. Sőt, ajándékba adok az utóápoló mellé egy pasztát, mely a legjobban bevált az ilyen esetekre.

Befolyásolja a gyógyulást?

Mi történik, ha a beavatkozás után megjelennek a hólyagok és „kicsattan” a száj?
Először is nem szabad kétségbe esni, bármennyi és bármekkora hólyagok is jönnek elő, el fog múlni!
Minden vendégemnek ajánlok ilyen esetekre egy betartandó protokollt, mellyel gyorsabb a gyógyulás és a tetoválás is nagyobb biztonságban van. Adok egy pasztát, azzal kell ecsetelni a szájat. Rajta kell hagyni, nem szabad letörölni pár napig, hogy ne terjedjen, majd szépen leszárad. Utána lehet hámosítani és meg fog gyógyulni.
Baromi kellemetlen tudom, hiszen az alapjáraton tetoválással „meggyötört” száj még hólyagos is, feldagad, ég, a herpesz makacs és nehezen gyógyul, nem beszélve arról, hogy ronda is, de sajnos, ha valaki ajaktetoválásra vágyik és szokott herpesze lenni, benne van a pakliban, hogy nyer magának egy herpeszt is.
De mi lesz a tetoválással?
Ha jól van készítve, hál isten nem szokott baja esni. Nem lesz foltos, lukas, nem lesz csúnya kopott. Pici egyenetlenség a széleken vagy magán a szájon előfordulhat, de bármilyen pigment kiesés történik, a korrekción van lehetőség javítani. Így ettől nem kell tartani.

Utóáplás

Rendkívül fontos tényezője az ajaktetoválás gyógyulásának az otthoni utóápolás betartása. Minden tetováló mást ajánl, így erre részletesen nem térnék ki, de egy biztos. A szájat nedves vattával bizonyos időközönként törölgetni kell, hogy a kicsapodó szövetnedv ne száradjon rá és ne legyen vastag a sebgyógyulás. Valamint puhán kell tartani. Erre én vendégeimnek adok egy otthoni utóápoló krémet, és azzal kell kenni a megadott időközönként.
Hoztam egy elrettentő példát, az alábbi képen látható. Egy kedves hölgy keresett meg e-mailen, hogy máshol készült szájtetoválása nem úgy néz ki, mint ahogy az én képeimen látta a gyógyulási szakaszt. Megkérdezte, mi lehet a gond. (Ez úton is köszönöm neki, hogy felhasználhattam a képet a cikkben, nagyon nagy segítség.)
A képeket összességében megnézve itt több probléma is fennállhatott, de mivel nem ismerem a tetoválót aki készítette és a körülményeket, így csak szakmai ismereteimre tudok hagyatkozni.
A technika valószínű erősebb volt, rúzsosabb hatás. Tetoválótól függ, ki hogyan dolgozik. Én természetes hatású munkákat készítek, felszínesen dolgozom, nem traumatizálom szét a bőrt. Azt feltételezem, hogy a tetoválás során itt jobban vérzett a száj, nagyobb trauma keletkezett. A sebesedés pedig ennek és a nem megfelelő utóápolás és otthoni gondozás hiánya vagy épp túlzásba vitele.
Rászáradt a kicsapódó vér és savó, ami elfertőződött. Valószínű nem volt nedves vatta pamaccsal törölgetve és nem volt krémezve megfelelő utóápolóval (nem vazelin, nem körömvirag krém, nem neorgranormon és társai) napi 4-6-szor vékonyan.
Ha nincs törölgetve és túl van kenve mindenféle krémmel, felülfertőződik. Ez látható a fotón is. Valamint, ha a hölgy herpeszre hajlamos, megkockáztatom, hogy herpesz is volt, ami szétterjedt.
Ez a szájgyógyulás semmiképpen nem normális, nem szabadna így kinéznie!

És cikkem zárásául még egy fontos dologra szeretném  felhívni a figyelmet.
Ha valaki szoláriumozik vagy nyáron szeretne ajaktetoválást készíteni, nagyon fontos, hogy ügyeljen a fokozott fényvédelemre!
A nyár nem kizáró ok az ajaktetoválás elkészítésére, azonban a gyógyulási szakaszban különösen fontos a tetoválást óvni az intenzív UV sugárzástól. Nem ajánlott a szolárium, direkt napozás, hosszas kirándulás a tűző napon stb. Ugyanis a friss szájtetoválás nagyon könnyen bepigmentálódhat és foltosodhat. Az alábbi képen látható, hogy barna foltosodás keletkezett. Nagyon lassan és nehezen múlik, akár fél év is lehet, mire a hiperpigmentáció eltűnik. 3-4 hétig fokozottan figyelni kell a gyógyulási szakaszban, és ahogy a száj lehámlott fényvédőzni kell! Ez nagyon fontos. A fényvédő pedig nem csak a friss tetoválások után ajánlott, hanem aki szájtetoválást visel (de szemöldöktetoválásnál is!) az első napsugarak megjelenésétől mindenki számára kötelező kellene hogy legyen! Ugyanis a sminktetoválások legnagyobb ellensége az Uv sugárzás. Így, ha hosszútávon szeretné valaki megőrizni a sminktetoválásai tartósságát és optimális színét, márciustól-novemberig a fényvédelemnek a napi rutinja részének kell lennie.

 

Előző cikkAjaktetoválás – Gyakran ismételt kérdések
Következő cikkHogyan befolyásolják a bőrtípusok a sminktetoválást?