Hogyan befolyásolják a bőrtípusok a sminktetoválást?

408
Bőrtípusok a sminktetoválásban

Tudtad, hogy a bőrtípusod nagyban befolyásolja a szemöldöktetoválásod végeredményét?

Az alábbi mondatok hangzanak el olykor a vendégek szájából a szakemberek felé:
  • ” A barátnőm szemöldöke sokkal szebb lett. Az enyém egyenetlenebb és a színe is kevésbé élő.”
  • „A test tetoválásaim mind tök jól vették a pigmentet, a szemöldököm meg halvány.”
  • „Az én szemöldököm nem olyan lágy púderes, hanem kicsit olyan egybefolyt hatású.”
Minden bőr más és más. Nézzétek meg az alábbi bőr montázst.
bőrtípusok
Már ránézésre is azt gondolom egyértelműen látszik, hogy mennyire különbözőek. Sehol máshol nincs akkora jelentősége a bőrnek tetoválás szempontjából, mint az arcon. Hisz ahogy láthatjátok lehet zsíros, tág pórusú, vastag vagy épp vékony, rosaceás, gyulladt, száraz vagy ráncos, májfoltos, egyenletesen pigmentált, sötét vagy világos, tükörsima vagy épp egyenetlen.

A sminktetoválók vászna az a ti bőrötök!

Ha csak gondolatban húztok tollal egy vonalat az itt látható bőrökön, mindegyik ugyanolyan lesz? Ugye. hogy nem!
  • A vastag bőrökön pattog a tű munka közben, mintha egy „gumit” próbálnánk tetoválni. Nem veszi olyan jól a pigmentet, a lágy munka a széleken bent sem marad rendesen. Sokkal nehezebb emiatt elporozni és ellágyítani a tetejét, mert nem látszik a bőrben. Egyszerűen a finom el puhítások nem maradnak meg. Mintha egy kifogyott vagy beszáradt filctollal akarnál színezni egy lapra. Egyszerűen nem fog, talán halványan marad valami ha rányomod, de ha szépen lágyan próbálsz vele színezni, nem marad a papíron semmi. Ez történik nálunk is munka közben, ha vastag a bőr. Nehézkes a munka.
  • A tág pórusú bőrökben a tű „elsüllyed” a pórusokban, a gép egyenetlenül darál, olyan, mintha te egy hatalmas kavicsokkal teli úton próbálnál kerékpározni. Ugye, hogy nem ugyanolyan, mint sík terepen? Ez történik az én kezemben is a tetováló géppel. Itt egy narancsos példát is hoznék, hisz a bőr arra hasonlít ebben az esetben a legjobban. Ha egy narancsot próbálsz tollal színezni, érezni fogd, hogy a tollad a kis lukakban elmerül, és nem tud olyan egyenletes lenni a színezés, mintha ugyanezt egy banánon tennéd.
  • Egy száraz bőrnél ahol épp hidratáltabb a bőr kiválóan beveszi a pigmentet, azonban lehet máshol épp az elhalt hámsejteket tetoválom, melyeket a következő törlésnél le is sikálok. Könnyen egyenetlenné válhat így a munka. Száraz bőrökben minden azonnal betapad és azonnal megmarad.
  • Zsíros bőrön már a felrajzolás is nehézkes, mert elcsúszik a ceruza. Gondolj bele! Egy olajozott papíron tudsz ugyanolyan festményt készíteni, mint egy sima lapon? Gyógyulás után is a zsíros bőrök eredménye kissé fátyolos, nem olyan tiszta, mint normál bőrök esetén, hisz a bőr fényes.
  • A rosaceás, gyulladásban lévő bőrök érzékenyen reagálnak. A bőr kipirulhat, irritáltá válik a „sikamika” hatására, tiltakozik, nem veszi rendesen a pigmentet, ellenben bepirosodik, nem látjuk mennyi pigment és pontosan hova került a bőrbe. Minden apró tűkarcolás és lágy satírozás után is pirossá válik a bőr, emiatt nehéz benne dolgozni, mert sokszor még a forma is becsapóssá válik, ugyanis sok helyen nem a pigment látszik, csak a „tűfelkapás”. Így olyan részeken is piros, ahol pigment nincs is. Az is lényeges, hogy nem csak a bőrtípus, de a bőr színe is számít! Ugyanis hozzá adódik a választott pigment színéhez. Rosaceánál ez plusz pirosat jelent, valamint a gyulladásra hajlamos bőr sajnos általában hűti a pigmentet.
  • A szoláriumos bőr fénykárosodott! Rendkívül rossz általában a bőrállag, valamint az uv által roncsolt bőr mindig szürkésnek/kékesnek hat, így minden pigment enyhén lilulhat a bőrben a leggondosabb színválasztás mellett is! Nagyon nehéz benne élő barna színt létrehozni.
  • Idős bőrnél a barázdákban megakad, „elsüllyed” a tű. Ezeken a részeken előfordulhat, hogy a pigment sötétebben tapad meg. Vékony a bőr, mint a hímes tojással úgy kell vele bánni, minden azonnal látszik, csak simogatni szabad.
Soha nem lesz olyan a sminktetoválásod ugyanannál a tetoválónál sem, mint amilyen a tesódnak, barátnődnek vagy kolleganődnek készített.
A bőrtípus csak egy szelete annak, hogy mennyire befolyásolja a munkát a „hozott alapanyag”. De számos egyéb tényező is hozzá adódik még!
Egészségügyi állapot, betegségek, szedett gyógyszerek, hormonrendszer állapota, életmódbeli szokások, sportolás, szaunázás, szolárium, a meglévő szőr formája, adottsága, színe, erőssége, a bőr színe, állaga stb.
SOHA nem lesz két egyforma munka. Hozott anyagból dolgozunk, abból tudjuk kihozni ahhoz képest a maximumot! Ha tökéletes bőrrel érkezel jó adottságokkal, értelemszerűen a munka is kedvezőbb lesz. Ha nehéz bőrrel van dolgunk számos nehezítő tényezővel, akkor is 100%-ot beleadok, de a végeredmény egy tökéletes alappal rendelkező vendéghez képest lehet csak 70%-osnak fog tűnni, de ahonnan indultunk, ahhoz képest az is 100% lesz.
Tehát soha ne hasonlítsd magad másokhoz. Mert nem ugyanaz a kiindulási alap! Azt mindenkinek megígérhetem, hogy a maximumot nyújtom, ha hozzám érkezik, de varázsolni nem tudok. 🙂
(A cikk tartalmát részleteiben vagy egy az egyben kimásolni, vagy kicsit átformálva sajátként feltüntetve megosztani szellemi termék eltulajdonítása!)
Előző cikkAjaktetoválás – Mire számíthatsz aznap és hogyan gyógyul?
Következő cikkHogyan segítheted a munkám ajaktetoválás előtt?