Hogyan gyógyul az ajaktetoválás?

9831
ajaktetoválás gyógyulása

Mindenkit foglalkoztat a gondolat, aki ajaktetováláson gondolkodik, hogy vajon hogyan is fog kinézni a szájtetoválás napján, illetve hogy mire kell számítani a gyógyulási szakaszban. 

  • Mennyi időt vesz igénybe az ajaktetoválás gyógyulása?
  • Milyen változásokon megy keresztül a tetoválás?
  • Mennyire viselhető, vállalható a gyógyulási szakasz?

Ezekre a kérdésekre szeretnék most választ adni. 

ajaktetoválás gyógyulása1. képen vendégem ajka látható a beavatkozás előtt.

2. képen a frissen tetovált állapotot léthatod közvetlen a beavatkozás után.

Ilyenkor a szín intenzív, lehet enyhén lilás is a vérerek miatt, illetve duzzadt lehet az ajak a sok „sika-mikától”. Azonban ez teljesen egyéni, olykor semmi dagadás nem történik, máskor pedig tényleg nagyon megduzzadnak az ajkak. A leggyakrabban emlegetett név ilyenkor Geronazzo Mária 🙂 Előfordulhatnak olyan esetek is, mikor aszimmetrikusra duzzad a száj, az egyik fele sokkal nagyobbnak tűnik, ferdének és „csálénak”. Nem szabad ilyenkor megijedni, ugyanis a formát nem befolyásolja, nem tetováltunk ferde szájat, csak a beavatkozás során olykor nem egyformán duzzad meg. Ez az állapot pár óra múlva már csökken, másnapra általában teljesen el is múlik. Ami még gyakran elő szokott fordulni, hogy véraláfutásosodik a száj a tetoválás közben. Emiatt a friss szájtetoválás színe foltosnak és egyenetlennek hathat, sötét lila részek tarkíthatják. Ez egyéni érzékenységtől függ, hogy kialakul e. Van akinek gyengébbek a hajszálerek, emiatt a tűs karcolgatástól lilulhat, illetve az érzéstelenítő ér összehúzó hatása miatt szokott előfordulni. A véraláfutás szintén 1-2 nap alatt teljesen elmúlik.

A beavatkozás után is nyugodtan lehet enni, inni, fogat mosni stb. Amit ajánlani szoktunk, hogy kerüljük a túl sós, ecetes, csípős, nagyon fűszeres ételeket, melyek csíphetik, irritálhatják a frissen tetovált szájat. Fogmosásnál pedig ügyeljünk, hogy ne ömöljön a fogkrémes víz a szájra, azonban óvatosan nyugodtan lehet fogat mosni is.

3. képen vendégem szája az első nap látható, melyet otthon fotózott.
Ha keletkezett duzzanat ilyenkorra már lelohad, ha véraláfutásos lett már szívódik fel. A szín intenzívebbé, élénkebbé válik, ilyenkor elkezdődik a varasodás.
4. képen a második napon látható az ajaktetoválás. 
A száj elkezd repedezni. Itt a képen más fényviszonyok mellett készült, mint a többi, emiatt a színe hidegebb/lilásabb.
Azonban a varasodás jól látszik, apró kis hámlás keletkezik, elkezd potyogni. A var darabkákat letépegetni, lecsipegetni, lerágcsálni TILOS! Az egyenletes színgyógyulás érdekében meg kell várni, míg magától lepotyog.
5. képen a 3. napon tart vendégem a gyógyulással.
Szinte az összes var lejött már, a széleken még van kis pörk. A tetoválás színe ilyenkor nem mérvadó, lehet halvány de élénkebb is, hisz a szájhús friss, még csak 4 napos. A trauma hatására még vérbő, a pigment még nem épült be.
6. képen a gyógyult ajaktetoválás látható 1 hónap után.
A teljes gyógyulás 28 nap. Ez idő alatt a szín folyamatosan változik, azonban 4 hét után eléri a végleges színét. Eközben érezheted halványnak, erősnek, hidegebbnek, élénkebbnek, melegebbnek. Teljesen normális, ha minden nap mást látsz.
6 hét után esedékes a korrekció, ahol átnézzük a formát, finom hangoljuk a színt az igényeidhez igazítva.
ajaktetoválás
A képen a fent látható ajaktetoválás gyógyult állapotát láthatod

Az ajaktetoválás színválasztása picit nehezebb, ugyanis ugyanaz a szín mindenki szájában más színűre gyógyul, de a korrekció alkalmával, mikor már tudjuk, mire számíthatunk, tudunk igazítani a végső színen.

Láthatod, hogy az ajaktetoválás gyógyulása mindössze 4 nap. Nem kell napokig bujkálni vele, húzódik el a gyógyulás hetekig. 

A gyógyulási szakaszban be kell tartanod a tetoválód által ajánlott utóápolási protokollt. Erre most nem térek ki részletesen, hisz minden tetováló más-más technikával, anyaggal dolgozik, ennek megfelelően az ajánlott utóápolási protokoll is eltérhet attól függően, kinek mi vált be.

Előző cikkSzemöldöktetoválás gyógyulása
Következő cikkAjaktetoválás – Gyakran ismételt kérdések