Hogyan válassz sminktanfolyamot? Melyik a legjobb sminkiskola? Hova iratkozz be?

2062
éegjobb sminkiskola

A legjobb sminkiskolát keresed? Írhatnám, hogy akkor jó helyen jársz, de ez ennél sokkal összetettebb! 🙂

Ha épp sminkiskolát keresel, nem vagy könnyű helyzetben. Teljesen megértjük, amin keresztülmész, hiszen anno, mi is átmentünk mindazon, amin most te is. Keresel, kutakodsz. A létező összes portálon próbálod feltérképezni a lehetőségeket, milyen sminkiskolák vannak, milyen sminktanfolyamok léteznek, milyen véleményeket olvasni, mit ígér az adott hely, hány órásak a képzések? Próbálod megtalálni a legjobb oktatót, a legjobb sminktanfolyamot, nézegeted a szebbnél szebb képeket, mérlegelsz, összehasonlítgatsz, összezavarodsz, mindet akarod egyszerre, aztán elbizonytalanodsz, félsz, hogy kidobott pénz lesz, hogy csalódni fogsz. 🙂

Megpróbálok neked most segíteni, hogy kitisztuljon a kép, nyugodtan át tudd gondolni, milyen képzés is való neked, illetve mi alapján érdemes sminkiskolát választanod ebben a szakmai rengetegben!

Talán az egyik legfontosabb: Milyen stílus az, ami hozzád a legközelebb áll?

legjobb sminkiskolaGyakran tapasztalom azt, hogy az érdeklődök nem tudják, mit is szeretnének tanulni. Kezdőként honnan is tudnák, hiszen minden újdonság, minden izgalmas. Mikor szóba kerül, milyen iskolákkal szimpatizálnak, legtöbbször többféle stílusban hirdetett tanfolyamokat említenek kiszemeltként.
Nagyon fontosnak tartom, hogy ez kitisztuljon a fejedben! Hogy mit szeretnél tanulni? Hol szeretnél vele dolgozni? Mi a célod a képzéssel? Ugyanis minden területen nem fogsz tudni elhelyezkedni 1-1 sminktanfolyam elvégzése után. Az „engem minden érdekel” sajnos most nem lesz jó válasz 🙂
Vannak sminkiskolák, akik a nagy, színes, kreatív sminkekben utaznak.
Vannak sminkes képzések, ahol a beauty, fashion és magazinok világában alkalmazható sminkeket tanítják.
Vannak olyan tanfolyamok, ahol filmekben, színházakban jól alkalmazható sminkes és technikai tudást kaphatsz.
Vannak, ahol „elvontabb”, modern vonalat képviselnek.
Vannak, melyek vendégorientált, a miden napokban alkalmazható tudás adnak.

Ami egyszerre övezi a fent említett összes területet, az már gyanús. Ugyanis minden sminkesnek és sminkoktatónak megvan a saját stílusa, így nem tud egy személyben minden területtel azonosulni, valamint óraszámban is igen húzós képzés kéne ahhoz, hogy ezeket egyszerre lefedje.

Ezeket mérlegelve el kell döntened, melyik az a vonal, ami igazán te vagy! Hiába jó az oktató, ahova beiratkozol, ha nem egy nyelvet beszéltek, azaz nem azonos a stílus, amit ő oktat és amit te tanulni szeretnél.

Hogy mikor jó választás számodra a mi sminkes képzésünk? Mikor ajánljuk neked a mi tanfolyamainkat?

Ha az alábbi területeken szeretnél majd dolgozni a képzés elvégzése után:
– üzleti és reklámcélokra készülő forgatásokon és fotózásokon szeretnél dolgozni
– menyasszonyoknak, szalagavatósoknak, átlagembereknek szeretnél szépítő és alkalmi sminkeket festeni
– beauty, fashion és divatfotózásokon is lényeges kreatív sminkeket is szeretnél készíteni
Mikor nem ajánljuk?
– ha csak az insta világában szeretnél érvényesülni és az erősebb, fotón/videón jól mutató, de élőben túlzó sminkek tetszenek
– ha komoly filmes munkákon szeretnél részt venni, ugyanis az egy speciális technikát igénylő terület
– ha az elvontabb sminkek, a divat és a modern vonulat a szimpatikus
– ha csak a fantázia sminkek és arcfestés jellegű vonalas kreatív alkotások érdekelnek

Nézd meg, ki/kik az oktatók a sminkiskolában!

Keress rájuk google-ban, facebookon, instán! Ne csak a kiválasztott sminkiskola oldalán, hiszen ott mindenki azt ír, amit szeretne, olyan szépen, ahogyan szeretné 🙂 Ha máshol nem találod meg őket, az már gyanús. Olvasgass posztokat, nézz videókat, keress véleményeket tanulóktól, vendégektől. Nézd meg milyen területen dolgozik az oktató, milyen a stílusa, milyen sminkekben van otthon. Nagyon fontos, hogy szimpatikus legyen számodra az, akitől tanulni szeretnél. Megint ismételni tudom magamat, hiába jó oktató valaki, ha nincs meg a „kémia”.

legjobb sminkiskolaNálunk mire számíthatsz?
Olyan csapat vár téged szeretettel a sminkiskolánkban, ahol az oktatók egytől-egyik a saját területükön dolgoznak is nem csak oktatnak, és sikeresek abban, amit csinálnak. Számunkra fontos, hogy a valódi, használható tudás megszerzése mellett az órák jó hangulatban teljenek. Többoktatós rendszerünknek köszönhetően a tanulók többféle látásmóddal ismerkedhetnek meg. Nálunk szabad kérdezni, szabad hibázni, azért vagyunk, hogy tanulj, fejlődj, profivá válj.

Nézd meg, mit tartalmaz az ár!

Ne az alapján dönts, hogy megláttad az árat! Nézd meg, mit kínálnak érte. Lehet kiderül, hogy összességében az olcsóbb képzés drágább lesz a végén. Tartalmazza az órákon az anyaghasználatot? Esetleg a sminkmodelleket? Tartalmaz elméleti anyagot? Vizsgadíjat? Plusz anyagokat? Az árért cserébe hány fős a képzés? Milyen óraszámú a képzés? A kínált óraszám valós gyakorlati óraszám, vagy egy részében otthon egyedül kell felkészülnöd?
A drága képzés sem garancia a minőségre, de az „olcsó húsnak híg a leve mondás”-t se felejtsük el.

Tanács! Ha megvan a kiszemelt képzés, de még nincs meg rá a pénzed, inkább gyűjtögess hozzá, légy türelmes, és ne alkudj meg. Ha nem álmaid képzésére iratkozol be biztosan csalódás lesz és kidobott pénz. Ha utána továbbképzéseken szeretnéd begyűjteni a hiányzó tudást, hamar sokkal többe fog kerülni a sminktanfolyam, mint amennyibe álmaid képzése került volna.
Továbbképzésre járni jó, de még jobb, ha már magabiztos alapokkal teszed nem kidobott pénzért, hanem plusz tudásért.

Hány fős a képzés?

Nagyon lényegesnek tartom megemlíteni, hogy nem mindegy, hogy egy képzésen 10+-os csoportok vannak vagy kiscsoportos az oktatás. Ha sokan vannak egy sminkoktatáson, az biztos, hogy soha nem lesz annyira hatékony, mintha a figyelem egyesével a tanulókra tudna irányulni. Ha igen, akkor viszont a lejárt óraszám jelentős része azzal telik, hogy a tanulók az oktatóra várnak, hogy végre az ő munkájuk értékelése és javítása is sorra kerüljön. Nincs folyamatos kontroll, nem derül ki a munkafolyamatok közben, hogy hol történt a hiba, csak a végén látszik, hogy nem jó. Nem hatékony a fejlődés szempontjából és a napi 6 óra tanulás igazából sokkal kevesebb a magas csoport létszám miatt.

Mi emiatt is hiszünk a kiscsoportos oktatás erejében. Mindenkivel személyre szabottan tudunk foglalkozni, ahol minden perc a fejlődésről szól.

Nézd meg a tanulók munkáit!

Nem csak az lényeges, hogy az oktatók milyen felkészültségűek és milyen referenciákkal rendelkeznek, hanem érdemes a tanulók munkáit is végigpörgetni. Így képet kaphatsz arról, hogy adott sminktanfolyamon milyen szintre tudsz eljutni. Természetesen rengeteg minden függ a tanuló hozzáállásától, szorgalmától is. Hiába jó a képzés, ha a tanuló demotivált, és hiába lelkes és tehetséges a tanuló, ha nem jó a tanfolyam.

Nézd meg a tematikát!

Tudd meg, hogy a befizetett pénzedért mire számíthatsz. Szimpatikus e a tananyag, hasznosnak találod e tematikát, olyan e a képzés felépítése, mely számodra megfelel.

Milyen végzettséget ad a sminktanfolyam?

legjobb sminkiskolaEz egy érzékeny pont 2022-ben, ugyanis az egész képzési rendszert átformálták. Erről egy külön bejegyzést fogok írni nektek, de pár szóban összefoglalva leírom, mi is most a helyzet.
Eddig csak okleveles sminkes képzések voltak. Javarész 60-150 órás sminktanfolyamokon lehetett profi sminkesnek tanulni, és a vállalkozás indításához mellette kozmetikusnak vagy szépségtanácsadónak kellett lenni.
Jelenleg hivatalossá vált a szakma, azaz Sminkes és szempillaépítő megnevezés alatt lehet szakmát szerezni, mely egy 800 órás képzés, vállalkozásra alkalmas bizonyítványt ad.
Ebben a képzésben nem csak sminkelni tanulsz, hanem egy kibővített szépségtanácsadó képzés jött létre, azaz művészettörténet, pillázást, szemöldök laminálást, sminkelést, üzleti ismereteket, tűzvédelmi oktatást, picit maszkolni, picit arcfesteni stb… Mindenből egy kicsi 🙂 Ennek a képzésnek a sminkes része körülbelül annyi, mint eddig az okleveles képzések voltak, csak fix, minden iskola számára megszabott egységes tematikával. A képzések 800 órájából jó rész nem gyakorlati oktatás, tehát otthoni felkészülést igényel. Ezt nagyon fontosnak tartom megemlíteni.
Jelenleg tehát léteznek tanúsítványt adó egyedi óraszámos profi sminkes képzések és 800 órás szakmát adó fix tanmenettel rendelkező sminkes és szempillaépítő képzések.

Az általunk hirdetett 115 órás képzés valós óraszámos, egyedi, speciálisan általunk összeállított gyakorlati oktatás, mely tanúsítványt ad, azonban ráképzés keretén belül van lehetőség 800 órás hivatalos, vállalkozás indítására alkalmas bizonyítványt szerezni. Ezáltal nálunk megkapod a hasznos sminkes szakmai tudást, melyhez a tananyagot mi állítottuk össze, és mellette, ha szeretnéd megszerezheted a vállalkozás indításához szükséges plusz, hivatalos fix tematikájú 800 órás szakmát adó bizonyítványt is. Így beiratkozhatsz képzéseinkre kozmetikus vagy szépségtanácsadóként is, illetve teljesen kezdőként is.

Összegezve tehát:

 • Gondold át, melyik stílus tetszik a legjobban, milyen terülten tudod elképzelni magad sminkesként.
 • Nézz utána az oktatóknak, tanulóknak.
 • Szimpatikus e a környezet, a tanárok, a social médiában és az interneten található információk adott képzőhelyről.
 • Nézd meg, mit tartalmaz az ár, hány fősek a képzések, milyen a tematika.
 • Milyen végzettséget kaphatsz a képzésen

Az általunk tartott professzionális sminkes képzés mit ad neked?

 • A sikeres vállalkozásindításhoz nélkülözhetetlen technikai, elméleti, gyakorlati tudást és üzleti alapokat kapsz
 • Kiscsoportos 4 fős csoportokban tanulsz rád fokuszálva
 • A saját szakterületükön dolgozó, sikeres oktatók várnak, többféle látásmóddal
 • Jó hangulatban, feszengés nélkül tanulhatsz, ahol minden perc a fejlődésedről szól
 • Egyedi, saját fejlesztésű tematikát, mely a valóban használható és pénzre váltható tudást ad
 • Márkafüggetlen képzést, ahol rengeteg sminkmárkával megismerkedhetsz
 • A hivatalos munkához szükséges papírokhoz ráképzési lehetőséget biztosítunk
 • Tematika nagyvonalakban: Üzleti sminkek, szalagavató sminkek, menyasszonyoknak és átlagembereknek készülő szépítő sminkek, idős bőr sminkelése, alkalmi sminkek versenyszintű technikai tudás, beauty, fashion és divatfotózásokhoz szükséges smink típusok, fotózási és képszerkesztési alapismeretek, marketing és üzleti alapok, rajzkészség és szimmetria fejlesztés
 • Elkerülhető buktatókról is tanulhatsz, a saját hibáinkat elmesélve.

Remélem, ez a kis összefoglaló segít majd abban, hogy kiválaszd a számodra legjobb sminkiskolát és álmaid sminktanfolyamát.
Ha úgy érzed az általunk képviselt szemlélettel azonosulni tudsz, szimpatikus amit képviselünk, várunk szeretettel képzéseinken.

Előző cikkNyílt nap a Réti Dóra sminkiskolában
Következő cikkÉlménybeszámoló Kónya Katától – a 2018-as sminkpályázat nyertesétől