Sminktetováló pigmentek – Te tudod mi kerül a bőröd alá?

1496
Pigmentek - te tudod mi kerül a bőröd alá?

Rengeteg sminktetováló pigment van a piacon, a hatalmas kínálatban nehéz eligazodni.
A pigmentek színgyógyulásának és kopásának kitapasztalása hosszú folyamat a tetoválóknak, nem elhanyagolható szempont a pigmentek minősége és összetétele sem.

 
Én a kezdetek óta a svájci Swiss Color márkával dolgozom.
Próbáltam más pigmenteket is, de a Swiss Colorban soha nem csalódtam, így nekem örök szerelem marad.
 

Miért tettem le a voksom ez a márka mellett?

 • A kopási szakaszban nem vörösödik
 • Megbízható, bevizsgált termék
 • Orvosi tisztaságúak a pigmentek
 • Nem tartalmaznak tartósítószert, így nem allergizálnak
 • Szigorú előírások alapján gyártják, melyet független akkreditált laboratóriumban is tesztelnek
 • Nem tartalmaznak nehézfémeket és egészségre ártalmas és veszélyes alapanyagokat (mint pl. vasoxid, tartrazin, PAH, AZO pigmentek, NDELA, tartósítók)
 • Az alapanyagokat vákuum alatt keverik, majd gamma sugárral sterilizálják.
 • A cég pigmentjei már a 2022-es új Eu szigorításoknak is megfelel.
 • A Magyar Swiss Color cég magas színvonalú, páratlan pigmentológia képzéseinek köszönhetően a termékeket, összetevőit, színeit és a gyógyulások miértjét kiválóan ismerem, így magabiztosabban alkalmazom és értem, mi miért történik a bőrödben.
MIÉRT IS FONTOS SZÁMODRA MINDEZ?
 
Ahogy fentebb írtam, rengeteg pigment van a forgalomban.

Ezek között megtalálhatóak olyan festékek is, melyek bevizsgálatlan körülmények között készülnek, az összetevők tartalmazhatnak egészségre káros anyagokat, stb. A legdurvább példa amivel élhetek, hogy ali express-en is lehet pigmentet vásárolni nagyon olcsón. Csak a viszonyítás végett – Pigment az aliexpressen 900ft – Swisscolor pigment 27.000ft.

Legyen számodra is fontos mi kerül a bőröd alá!
A Swiss Color® minden tekintetben hamisítatlan svájci vállalat. Termékeik a legszigorúbb uniós előírásoknak is megfelelnek, és elnyerték a megtisztelő Swiss Quality minősítést. Ez utóbbi nemcsak a világszínvonalú, kategóriájában elismert, megbízható alapanyagokat és eszközöket jelöli, hanem a szigorú és egyenletes minőség ellenőrzést is.
 
Ez a cikk nem reklám céllal készült, hiszen a vendég számára nem a márka neve fontos, hanem csupán annyi, hogy megbízható, bevizsgált, tiszta anyagok kerüljenek a bőrbe. Szerettem volna nektek bemutatni, hogy én mivel dolgozom, és ehhez elengedhetetlen az, hogy a márkát is ismertessem.
 
Sok tetováló nem ismeri jól a terméket, amivel tetovál. Megvásárolja, mert másnak is bevált, használja, mert jól tapad vagy mert felkapott. Sokszor nincs a birtokunkban annyi infó, mint amennyi kellene, mert olykor a cégek nem fektetnek nagy hangsúlyt a megfelelő tájékoztatásra az összetevőket vagy paleontológiát illetően, vagy maga a szakember nem érez késztetést, hogy ebbe jobban beleássa magát.

 

A pigmentekre vonatkozó szabályok:

Az EU-ban a tetováló pigmentek nem a kozmetikumok csoportjába tartoznak, hanem a  REACH (mozaikszó: Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals, azaz a vegyi anyagok regisztrációja, értékelése, engedélyezése és korlátozása) átfogó kategóriájába.  Reach besorolás alá esnek mindazon kémiai anyagok, amelyek az ipari folyamatokban vagy  a mindennapi életünkben jelen vannak.
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a termék országba jutásakor vagy piacra kerülésekor a REACH kategóriára érvényben levő szabályozás alkalmazandó rájuk. Minden cég, aki a ilyen kategóriába tartozó terméket dob piacra, kötelessége a termékét  mind összetétel szempontjából, mind pedig termékdokumentáció szempontjából a REACH termékekre érvényben levő szabályozásnak megfeleltetni. A termékek regisztrációját az ECHA (European Chemical Agency, magyarul: Európai Vegyianyag Ügynökség) fogadja és értékeli. Amennyiben egy termék egészségre ártalmas anyagot, egészségre ártalmas koncentrációban tartalmaz, az ECHA megtagadhatja piacra kerülését, vagy megszűnteheti forgalmazását. REACH kategória szabályozása Európai Unióban gyártott termékekre, illetve az Unióba importált termékekre egyaránt vonatkozik.

EU-S SZABÁLYOZÁS

2021 év elején új, az eddigieknél szigorúbb szabályozást rendeltek el, mely a piaci gyakorlatban 2022 év elejére lép életbe. Ez az időkorlát érvényes minden egyes cégre, aki az ECHA által elfogadott terméket szeretne árusítani.

Eddigi tapasztalat alapján  nincs olyan sminktetováló pigmentet gyártó cég, akit az új szabályozás ne érintene valamilyen módon, és ne kényszerítené azt bizonyos gyártástechnológiai, összetétel és receptúrabeli, címkézési változtatásra. Így  nekünk felhasználóknak meg kell kapjuk termékeink forgalmazójától és/vagy gyártójától az ezzel kapcsolatos megfelelő információkat, hogy termékkészletünk a szabályozáshoz tökéletesen igazodjon.

TERMÉKCíMKE

A termék kiszerelésén felhasználóbarát és összetétel-centrikus elvárásokat fogadtak el. A termékkel kapcsolatos egészségkárosító hatás kizárása érdekében a termékcímkén minden egyes összetevőnek részletesen szerepelnie kell. Természetesen az összetevők mennyiségi aránya csak a pontos termékdokumentációból derül ki, azonban az összetevőket csökkenő sorrendben kell a címkén megjelentetni. Ugyanakkor a címkének olyan infomációkat is tartalmaznia kell, ami megkönnyíti a termék felhasználását.

ÖSSZETEVŐK

Az új szabályozásban az alábbi anyagcsoportok egyes elemeinek maximum koncentrációja került korlátozásra:

 • Azo festékek
 • Rákkeltő aromás aminok
 • Policiklikus aromás szénhidrogének
 • Fémek
 • Alkoholok (isopropil-alkohol, methanol)

LEGYEN SZÁMODRA IS FONTOS, HOGY MI KERÜL A BŐRÖD ALÁ!

(A cikk megírásánál forrásként a swiss color hivatalos leírásait használtam fel)

Előző cikk16 éve a sminkes szakmában
Következő cikkSminkes vállalkozás indítása: miért nincs jó szakember marketing nélkül?