Szemöldöktetoválás kopásai

2304
szemöldöktetoválás kopásai

Arról már korábban írtam egy bejegyzést, hogy mennyire tartós egy szemöldöktetoválás és hogy ez mitől függ.
Ha lemaradtál róla, ide kattintva találod: https://www.retidorasminkiskola.hu/puderes-szemoldoktetovalas-tartossag/

Most azzal kapcsolatban cikkezek, mitől is függ, hogy milyen színűre és hogyan kopik.

Rengetegféle sminktetováló pigment van a piacon. Minden tetováló más mellet teszi le a voksot, különböző szempontokat figyelembe véve.
Az idő múlásával elkerülhetetlen a sminktetováló pigmentek minimális (olykor erősebb) elszíneződése a bőrben.

Miért van ez?

A szemöldökszínek a barna különböző árnyalataiból kerülnek ki. A barna színek pedig az alábbi színek keverékéből tudnak létrejönni: fekete (kék), piros, sárga.
Az árnyalat attól függ, melyik színből, mennyi kerül bele.
Sötétebb barnák több feketét (kéket) tartalmaznak, a világosabb árnyalatokban több a sárga. A piros összetevő biztosítja a melegségét.
Azonban ezek az összetevők sajnos nem ugyanolyan ütemben bomlanak el.

A sárga a leggyengébb láncszem. Például Uv hatására a sárga összetevő bomlik el a leghamarabb. Így, ha az idő múlásával elkezd kopni egy szemöldök, ha egy összetevő hamarabb lebomlik mint a többi, a barna színt alkotó színek keverékéből 1 hiányozni fog, emiatt sajnos színmódosulás jön létre.

A fekete szín marad a bőrben a leghosszabb ideig.
Ebből már sejteni lehet, hogy a sötét hajú hölgyeknek készült szemöldökök ugyan a fekete miatt tartósabbak lesznek, de látványosabb lesz a színmódosulás az idő múlásával, sok fekete marad a bőrben, ám sárga összetevő nélkül szürkülésre lehet számítani. Emiatt is szükséges a színfrissítés 1-2-3 évente.
Világosabb hajú hölgyek esetében a forma elhalványodásával kell számolni, a tetoválás elhalványodik, kevesebb a fekete összetevő, a sárga hamarabb bomlik, így kellemes, akár elszíneződés nélküli, de gyorsabb kopás várható. Emiatt szükséges a tetoválás megújítása 1-2-3 évente.
A piros kopás a következő gyakori jelenség, amivel találkozhatunk.
A vas-oxidot tartalmazó pigmentek sajnos vörösen kophatnak. Előnye a vas-oxidot tartalmazó pigmenteknek, hogy nagyon szép meleg árnyalatokat ehet vele létrehozni. Másik előnye, hogy a meleg kopásokon az évek múlásával nagyon könnyű újra dolgozni, mert szépen rá lehet tetoválni. Nagyon könnyű újra barnává varázsolni. Szürke kopásokról ez már nem mondható el, nehezebb újra meleg barnát varázsolni belőle.

És itt jön képe az is, hogy melyik tetováló mit preferál. Van aki a szürke kopást nem bírja elviselni, valaki pedig a meleget.
Én vasoxid (és egyéb nehézfémektől) mentes pigmentek mellett tettem le a voksom, így az én tetoválásaim soha nem fognak pirosan kopni. Számomra a szürkésebb kopás elfogadhatóbb és kevésbé feltűnő, mint a kivörösödés. Közelebb áll számomra a hidegebb szürkés árnyalat a barnához, mint a pirosas. De ezek ízlések és pofonok 🙂
Én is próbáltam már többféle pigmentet. Volt, amelyik egy éven belül elkopott és pirosas lett, de ami mellett kitartok termékcsalád 1,5-2 évig szépen tartja a színét, és nem várható extrém elszíneződés, csak ritka esetben látványosabb a szürkülés bizonyos bőrök és szőrszínek esetén.

És ami még befolyásoló tényező lehet a színt illetően a kopási szakaszban az az, hogy milyen erősen és milyen mélyre lett tetoválva a szemöldök.
A „bevésett” erős tetoválások nem igazán kopnak, csak elszíneződnek. Minél mélyebbre kerül egy pigment a bőrben, annál hidegebb végeredmény várható, minél felszínesebben kerül bepigmentálásra, annál melegebb az eredmény ugyanazzal a pigmenttel. Tehát nagyon sokat számít az is, ki tetoválja a szemöldököt, milyen nyomatékkel, milyen tűhosszal és milyen technikával.
Egyszóval a tetováló szakmai tudása is számít, és mindezek mellett a pigment minősége! Ezeken felül az életmódbeli szokások, melyekről a fenti linkre kattintva olvashatsz.

Előző cikkA sminkes szakmát érintő változások – Sminkes és szempillaépítő képzés
Következő cikkHogyan ne legyen olyan drága sminktetoválás?