A sminkes szakmát érintő változások – Sminkes és szempillaépítő képzés

4148
sminkes és szempillaépítő

2021-ben az egész oktatási rendszer átformálásra került. Eltörölték az OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) képzéseket, helyette Szakmajegyzék lett, és a legtöbb képesítést csak iskolarendszerű képzésben lehet elvégezni. 

A sminkes szakmát is jelentős változások érték!

A sminkes szakma eddig nem volt önálló szakma.
Nem lehetett vállalkozást nyitni sminkes oklevéllel, kizárólag Kozmetikus OKJ-s végzettséggel, illetve az 1-2 éve új szakmaként létrehozott Szépségtanácsadó OKJ-s vizsgával. Így, ha valaki sminkesként (vagy pillásként) szeretett volna hivatalosan dolgozni és vállalkozni, ezen szakmákat is meg kellett szerezze a sminkes vagy pillás végzettsége mellé. A Szépségtanácsadó szakma körül egy kis felfordulás keletkezett 2020-ban, visszavonták az érvényességét, azonban a szépségszakma küzdelme eredményeként, akik már megszerezték a vizsgát, továbbra is jogosultak maradtak a vállalkozásra.
Idén pedig ez a szakma meg is szűnt.
Ennek ellenére rengeteg szakmaibeli dolgozott és dolgozik egyéb TEAOR szám alatt (pl. Egyéb művészeti tevékenység, Fizikai és közérzet javító tevékenység, Máshova nem besorolt személyi szolgáltatás stb.), azonban teljesen hivatalosan sminkesként csak a fent említett szakmák birtokában lehet vállalkozni a hozzájuk tartozó Teaor szám alatt.

Jelenleg pedig a teljes átformálás zajlik.
2020-ban már megjelent a szakmai jegyzékben egy beregisztrált programkövetelmény, melynek neve Sminkes és szempillaépítő. Ez 800 órás képzésként van beregisztrálva, ahol a programkövetelmény tartalmazza a következőket: sminkelés, színházi és karakter sminkek, maszkkészítés, testfestés, szempillaépítés, szemöldöklaminálás, szemöldök henna festés, marketing ismeretek, művészettörténet stb.

Ezáltal 2021-ben a önálló szakmává vált a sminkes szakma, melynek neve: Sminkes és szempillaépítő.
Önálló vállalkozás nyitására és indítására is alkalmas államilag elismert bizonyítvány szerezhető. A képzés elvégzésének a feltétele az érettségi bizonyítvány.
Ahhoz, hogy valaki ilyen képzést tarthasson, rengeteg engedélyeztetési eljáráson kell keresztül menni, mely elég költséges is. Szűkül tehát, hogy melyik sminkiskolák tartanak majd ilyen képzéseket. A programkövetelmény miatt a képzések ára nevesebb sminkiskolákban igen borsos, 1-1,5 millió forint között vannak. Egyéb képzőintézményekben kedvezőbb áron lehet tanulni, 100-350 ezer forint körül. Az itt megszerzett sminkes tudás azonban nem egyenértékű azzal, amit profi sminkesek tartanak.

sminkes szakma, sminkiskolaHa valaki nem engedélyezteti a sminkes képzését az új 800 órás programkövetelmény szerint, kizárólag olyan oktatást tarthat, mely a felnőttképzési rendszerben bejelentés köteles és a képzés végén központilag legenerált tanúsítványt adhat. Ezeknek a tanúsítványoknak az engedélyszámát B (bejelentett) betű előzi meg, az engedélyeztetett képzésekét pedig E (engedélyeztetett). 
A B-s tanúsítvány azonban nem alkalmas önálló vállalkozás indítására, csak egy papír arról, hogy valaki elvégezte a tanfolyamot.
Otthon nyomtatott tanúsítvány, oklevél, a képzések elvégzését igazoló bármilyen otthon készített papír egyáltalán nem adható a tanulók részére, kizárólag a rendszer által legenerált bejelentési számmal ellátott tanúsítvány.  
A Réti Dóra sminkiskolában zajló 115 órás professzionális sminkes alapképzés B kategóriájú, azaz a képzés végén kapott tanúsítvánnyal önállóan sminkes TEAOR szám alatt vállalkozás nem indítható.

Azonban lehetőség van a nálunk végzett tanulóknak beszámíttatni a megszerzett tudását egy másik képzőintézménynek köszönhetően, ahol elérhető a hivatalos 800 órás képzés. Így tanulóink ráképzéssel le tudnak vizsgázni és hivatalos papírt tudnak szerezni. 

Ezáltal amennyiben nálunk szeretnél sminkesnek tanulni, de szeretnél államilag elismert hivatalos papírra is szert tenni kedvezőbb feltételekkel, arra is van lehetőség!

NEM CSAK A 800 ÓRÁS SMINKES ÉS SZEMPILLA ÉPÍTŐ KÉPZÉSSEL LEHET VÁLLALKOZNI!

Jelenleg, ha valaki sminkesként vállalkozást szeretne indítani, az alábbi végzettségekkel teheti meg:

  • Vagy kozmetikus végzettséggel
  • Vagy Szépségtanácsadó OKJ-val (ez a szakma már nem szerezhető, de ha már van, alkalmas továbbra is vállalkozásra)
  • A közeljövőben pedig az új Sminkes és szempillaépítő 800 órás képzés elvégzésével is

A mi 115 órás tanfolyamaink elvégzését követően, ha kozmetikus vagy szépségtanácsadó is vagy bármikor tudsz hivatalosan vállalkozni, ezen szakmák hiányában a plusz ráképzési lehetőséggel tudod megszerezni a vállalkozás indításához szükséges Sminkes és szempillaépítő vizsgát.

Az első Sminkes és szempillaépítő képzések most zajlanak, a menetéről, vizsgákkal kapcsolatban még nincs pontos tapasztalat.

Az általunk tartott profi sminkes képzésről IDE KATTITVA tájékozódhatsz.
További részletekkel kapcsolatban pedig kérd a részletes tanfolyami kiajánlókat e-mailen az [email protected]

Dóri

 

Előző cikkJeffree Star – Fuck Proof szempillaspirál teszt
Következő cikkSzemöldöktetoválás kopásai