A sminkes szakma

Rengeteg levelet kapok a mindennapok során, különböző kérdésekkel a sminkes tanfolyamokról, sminkoktatással kapcsolatban, illetve magáról a sminkes szakmáról. 

Ezzel kapcsolatban szeretnék egy átfogó bejegyzést írni.

Mivel a sminkes szakma nincs elismerve Magyarországon, nincs OKJ-s képzés belőle, nincs központi vizsga, és fix követelmény rendszer, így elég vegyesek a sminkes képzésekRengeteg sminkiskola és sminktanfolyam van, nehéz választani egy olyan embernek, aki most szeretné elkezdeni a sminkes szakmát, hogy hova is érdemes menni. Van aki az ár alapján választ, van aki amit éppen elsőnek megtalál, van aki ajánlás útján, és akadnak olyanok is természetesen, akik az alapján döntenek, mi tűnik a legmeggyőzőbbnek.

Másik gyakran feltett kérdés az, hogy milyen végzettséget ad a tanfolyam, valamint a tanfolyam elvégzése után profi sminkes lesz e valaki, vagy akár sminkmester.

Mint már említettem, mivel a sminkes szakma nincs elismerve itthon, így nincs vizsga arra, hogy valaki X év után letegye a mester vizsgát, és sminkmesterré váljon, mint mondjuk a fodrász és a kozmetikus szakmában. Ezáltal Magyarországon az sminkmester, aki annak nevezi magát. Ugyan iskolák hirdetnek tanfolyamokat, úgy, hogy az lesz az oklevélen, hogy profi sminkes, de a személyes véleményem az, hogy nem egy papír miatt lesz valaki profi, hanem az évek alatt, a rutin megszerzésével. Ez azért is furcsa, mert van olyan képzés, ami 60 órás, és profi sminkes szerepel az oklevélen, és van képzés, ami 300 órás, és az van rá írva, hogy divatsminkes. Tehát én mindenkinek azt javaslom, hogy ne az alapján válasszon iskolát, hogy mi szerepel majd az oklevélen, mert ha valahol el akar helyezkedni mint sminkes, nem az oklevél fog számítani, hanem a referencia fotók.

Rengetegen érdeklődnek a felől, hogy milyen esélyekkel lehet elhelyezkedni a sminkes szakmában.

Vannak sminktanfolyamok, ahol nagyon csábítóan leírják, hogy a tanfolyam sikeres elvégzése után munka lehetőséget adnak a tanulóknak. Van olyan hely, ahol valóban előfordul, hogy bizonyos munkára küldik a tanulókat, de ha belegondolunk abba, hogy hányan végeznek adott tanfolyamon, logikus, hogy nem fognak mindenkinek sminkes munkát adni, van ahol pedig sajnos csak azért írják le, hogy oda csábítsák a tanulókat. Mivel egyre több a sminktanfolyam, és van ahol akár 20-an is vannak egy tanfolyamon, így elég sok sminkes végez évente. Elég elszántnak, kitartónak, kell lenni ahhoz, hogy valaki érvényesülni tudjon. Megfelelő tudással, szépérzékkel, bárkinek van esélye a szakmában, aki komolyan gondolja, és mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobb legyen, annak nincs lehetetlen 🙂

Előző cikkSminktanfolyam választási tippek
Következő cikkA púderes szemöldöktetoválás gyógyulási folyamata