Bőrtípusok befolyása a szemöldöktetoválás során

4966
púderes szemöldöktetoválás bőrtípus

Vannak olyan bőrök, melyekben álom a munka, és csodásan veszi a bőr a pigmentet, szépen látszik a lágy elporozás. A tetoválók jó része ezeket a munkákat publikálja, hisz ezek mutatnak fotón a legszebben.
Azonban sok hölgynek van olyan bőrtípusa, ami nem kedvez a tetoválásnak, nehezíti a munkánkat, a gyógyulást, a pigment beépülést.
Pedig ezek a hölgyek is szeretnének szemöldököt.

Melyek ezek a bőrök?

– Általában a világos, extrán érzékeny, akár rosaceás, száraz bőrök.
– A túl zsíros, nagy, tág pórusú bőrtípusok.
– Ezek kombinációja.
– Illetve a seborreás dermatitisz (hajas fejbőr, szemöldök, orr melletti hámlás)

púderes szemöldöktetoválás bőrtípusMiért problémásak az ilyen bőrök, és mi történhet?

– Véralafutásosodik a terület, ami miatt nem látható, mennyi pigment kerül a bőrbe.
– Extrém esetben a véraláfutás a formán kívülre is kifut, nem látható, mit is kéne tetoválni.
– Nagyon vérzik, vagy csapódik ki a szövetnedv, emiatt a pigment nem tud beépülni, csak a bőrtrauma lesz egyre nagyobb.
– Nem egyenletes a pigment terülése, valahol nagyon betapad, valahol egyáltalán.
– Vastag a bőr, szinte gumis, nem tudja a tű megfelelően bejuttatni a pigmentet.

Milyen nehézségeket okoz mindez számodra, ha ilyen bőrtípussal rendelkezel és belevágunk a tetoválásba?

– Vastagabb sebgyógyulást, ami kihúzza a pigmentet, és nem látszik a tetoválás az első alkalom után.
– Akár 2-3 hétig is eltart a var leesése.
– Foltos, nem egyenletesen pigmentált gyógyulást, hiányos formát.
– A színgyógyulás picit kiszámíthatatlan. Szürkés eredmény várható olykor.

Mi a megoldás ilyen esetekben?

– Fontos, hogy mielőtt belevágsz, ezekkel tisztában legyél, hogy ennek ellenére szeretnéd e a tetoválást!
– Valószínű nem lesz elegendő 1 alkalom korrekció.
– Türelemmel kell lenned, hisz ez esetben nem garantálható egy alkalom alatt a tökéletes eredmény.
– Lehet szép szemöldököd, de picit macerásabb, és időigényesebb.

Azonban vannak olyan esetek, melyet akkor sem vállalok el, ha a vendég szeretné. Mert biztosan nem lenne kedvező a gyógyult eredmény. De olyan is előfordulhat, hogy csak a tetoválás megkezdése után derül ki mindez. Hisz a bőrképből sejteni lehet sok mindent, de sokszor vannak meglepetések akár pozitív, akár negatív irányba is.

Külön említeném meg a Seborreás dermatitiszt!

Miért szeretnék róla írni?

Mert sok vendéget érint úgy, hogy sokan nem tudnak róla, és befolyásolhatja a tetoválás gyógyulását!

Mi is ez?
A seborreás dermatitisz (más néven seborreás ekcéma) egy olyan megbetegedés mely, a legtöbb esetben, a korpa kialakulásának közvetlen kiváltója. Hámló fejbőr, mely gyakran kipirosodással is kiegészül. Más gyakran érintett területek a szemöldökök, az orr és orrszárnyi redők, férfiaknál a szakáll. A dermatitisz nem fertőző és nem is a rossz higiéniai ápolás következménye.

seborreás dermatitiszSeborreás dermatitiszről beszélünk, amikor a fejbőr szövetmegújító folyamatai lerövidülnek, minek következtében az elhalt szaruréteg a normálisnál gyorsabban lekopik és összeragadva látható hámdarabkákat képez. Másrészt azonban egy Malassezia nevű bőrgomba gyakori társulásaként tartják számon, amely rendkívül zsíros bőrfelületeken terjed és mikrogyulladásokat okoz, valamint a bőr és fejbőr irritációjához vezet.További tényezők, például a fizikai vagy érzelmi stressz, hormonváltozások, hiányos étrend vagy alkoholfogyasztás, kimerültség, szélsőséges időjárás, rendszertelen samponhasználat, elhanyagolt bőrtisztítás.

Miért fontos erről szót ejteni?

A tapasztalatom az, hogy az alul gyógyult szemöldöktetoválásaim rendszerint ugyanolyan típusú vendégeimnél fordult elő:

1. A fent említett nagyon világos, érzékeny bőr, vagy a nagyon zsíros tág pórusú bőr, amelyek hevesen reagálnak a beavatkozás alatt. Vagy nagyon vérzik, vagy csapódik ki a szövetnedv. Mossa ki a pigmentet a bőr, a bőrtrauma a kezelés során egyre nagyobb, a pigment beépülés pedig nehézkes. A var a gyógyulás során vastag, ami húzza ki a pigmentet. A korrekción tudjuk javítani a kilökődött pigmentet, de ilyen esetekben előfordulhat, hogy nem egy, hanem két korrekcióra van szükség.

2. Seborrheás dermatitisze van a vendégnek, ami ha éppen nem aktív, nem derül ki, hisz épp nem látszik, vagy a vendég nem is tudja, hogy ez a „betegsége” neve. Így nem tudja hogy van neki. Korrekciónál viszont néhány vendégnél azonnal kiderül, hogy ez a baj, ugyanis a korrekció napján a szemöldök alul gyógyult, mikro hámlás látható rajta, és minimálisan irritált, picit pirosas bőr sejlik át a tetoválás alól.

Ezen tapasztalataim alapján és bőrgyógyásszal konzultálva a beleegyező nyilatkozatba a kontraindikációk közé bekerült a seborreás dermatitisz is. Ami azt jelenti, hogy ugyan nem teljesen kizáró tényező a szemöldöktetoválás, azonban jó szívvel nem ajánlható és megfontolandó, ha a vendégnek ilyen problémája van, mert kiszámíthatatlan a pigmentbeépülés. A tetoválás aktiválhatja a nyugvó állapotot, melynek következménye viszkető, hámló szemöldök, míg újra meg nem nyugszik. Van olyan vendég ahol nincs probléma, de van, hogy alul gyógyul, és előjön a beavatkozás hatására a szemöldökben is a dermatitisz. Előre nem megjósolható sajnos, mi fog történni. Így a vendég mindezek tudatában saját felelősségére vállalhatja a tetoválást, de az eredmény kiszámíthatatlan.

Mi történhet?
– Álomszép lesz és nincs semmi kellemetlenség
– Alul gyógyul, és lehet hogy 2 korrekcióra van szükség
– Alul gyógyul, „belobban” a dermatitisz és mikrohámlás keletkezik a szemöldökben gyógyulás után is, és viszket. Ez az állapot elmúlik. De belobbanhat a későbbiek során is. Akinek ilyen betegsége van, az tudja, hogy ez az állapot a tetoválástól független is így van, de a tetoválás előhozhatja az éppen nyugvó állapotot.
Emiatt nem lesz tökéletes az eredmény, mert a pigment nem tud úgy beépülni.

Minden vendéget most már, hogy ezt tapasztaltam előre tájékoztatok, és ha súlyos az eset, nem vállalom el akkor sem, ha szeretné.

( a sebooreás dermatatisz kép forrása: legyelszep.hu )

Íme pár kép a munkáim közül, melyek során a bőrtípús igen megnehezítette a munkát, és nem volt elég 1 korrekciós alkalom:

Előző cikkMorphe – James Charles paletta és Imagic Pro testfesték teszt
Következő cikkBPerfect Carnival III – Paletta teszt